ABC ekspresów przelewowych

Ekspres przelewowy to rodzaj dzbanka na kawę, ze zbiornikiem na zimną wodę, płytą podgrzewającą i elementem grzewczym. Aby przygotować napój, należy wsypać zmielona kawę do filtra. Ze zbiornika, woda wędruje do komory grzewczej, gdzie po osiągnięciu odpowiedniej temperatury przechodzi przez filtr z kawą. Gotowy napar spływa do dzbanka i aromatyczna czarna kawa gotowa. Ekspres przelewowy to idealny wybór dla fanów tradycyjnej czarnej kawy lub kawy białej, czyli czarnej zabielanej lekko mlekiem. Nie przyrządzimy tym urządzeniem espresso czy cappuccino, ale możemy przygotowywać inne wariacje czarnej kawy, na przykład kawy z syropem klonowym lub z likierem. Proste w obsłudze, niedrogie i dostępne w rożnych kolorach oraz wzorach ekspresy przelewowe cieszą się największą popularnością wśród użytkowników domowych. Niektóre modele ekspresu posiadają wymienne filtry papierowe,a inne stały filtr siatkowy. Te drugie modele są droższe, jednak gwarantują czysty aromat, bez posmaku papieru. Najnowsze ekspresy wyposażone są w dodatkowe funkcje, takie jak program natężenia naparu lub zegar umożliwiający automatyczne ustawienie momentu zaparzania kawy. Na rynku znajdziemy również ekspresy z dwoma układami zaparzania i dwoma dzbankami. Pozwala to na przygotowanie kawy i herbaty w tym samym czasie. Konserwacja ekspresów przelewowych jest bardzo prosta. Wystarczy wymyć filtr i dzbanki po każdym użyciu oraz regularnie odkamieniać wnętrze – podobnie jak w przypadku czajników.

 

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Zostaw komentarz

Musisz być zalogowany w celu zostawienia komentarza.

Designed for corportae housing