Wybieramy blat kuchenny

Podczas wyboru mebli kuchennych jednym z najistotniejszych wyborów jest rodzaj blatu roboczego. Blat roboczy, to miejsce na którym przygotowujemy posiłki, kroimy, stawiamy ciężki naczynia, często gorące. Powierzchnia blatu musi być więc odporna na wiele czynników. W zależności od budżetu możemy wybrać wśród kilku oferowanych na rynku blatów. Mogą one być wykonane z kamienia, drewna, metalu, konglomeratu czy nawet laminowanej płyty. Nie ukrywając, najtrwalsze i najbardziej odporne na działanie temperatury czy uderzeń są blaty z granitu. Nie sposób ich zarysować, można z powodzeniem stawiać bezpośrednio na nim gorące naczynia, kroić i ubijać.  Nie zaskakuje więc jego spora cena, sięgająca nawet 600 zł za m2. Jednak żaden inny tańszy kamień nie dorównuje w trwałości i jakości granitowi. Idąc dalej, godnym uwagi są blaty z kompozytu, czyli połączeń nowoczesnych tworzyw z żywicą. Blaty te maja porównywalna jakość do granitu, a ich dużą zaleta jest dowolność kolorów i form  nie widać złączeń i spoin. Niestety ich cena za metr kwadratowy często przekracza 1000zł. Wśród tańszych odpowiedników, warto zwrócić uwagę na blaty szklane i metalowe. Do kuchni mało eksploatowanych, w zupełności wystarcza lżejsze i tańsze blaty drewniane. Najważniejsze to dopasować blat do intensywności użytkowania oraz potrzeb właścicieli.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Zostaw komentarz

Musisz być zalogowany w celu zostawienia komentarza.

Designed for corportae housing